Szűcs Péter

klarinét

Bemutatkozás

Szűcs Péter klarinétművész 2008-ban szerezte kitüntetéses művészdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

 

Rendszeres résztvevője, s meghívottja nemzetközi kurzusoknak fesztiváloknak, így például Lucerne Festival, Klangspuren Festival, Ostrava Days, Bartók Szeminárium és Fesztivál. Olyan neves művészekkel dolgozott már együtt mint: Sir Simon Rattle, Pierre Boulez, Alain Gilbert, Eötvös Péter, Vladimir Ashkenazy, Heinz Holliger, Barbara Hannigan.

 

A klasszikus és romantikus művek mellette jelentős hangsúlyt fektet a kortárs zene interpretálására is. Számos darab bemutatója, magyarországi bemutatója és rádiófelvétele fűződik a nevéhez. Szólistaként vagy kamarazenészként gyakran fellép a Café Budapest, a Korunk Zenéje Fesztiválon és a Magyar Rádió koncertsorozatain.

 

Két alkalommal nyerte el a Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat, melynek kapcsán magyarországi koncertek mellett számos más országban is koncertezett egyik állandó kamarapartnerével Kiss Péterrel. Koncertet adtak többek között Rómában, Párizsban, Londonban, Új-Delhiben, Bombayben, Tallinban, Helsinkiben, Varsóban.

 

Rendszeres munkakapcsolatban áll az UMZE kamaregyüttessel, továbbá a 2015-16-os évadra beválasztották a Lucerne Festival Young Performance Ensemble tagjai közé is. Különböző zenei stílusok, első sorban a jazz iránt tanúsított nyitottságát jól tükrözi az, hogy alapító tagja volt az Oláh Dezső Szeptettnek - első lemezük Hungarian Dreams címmel jelent meg a Hunnia/EMI gondozásában – de dolgozott már a többszörös Grammy-díjas Maria Schneiderrel is. 

 

2017-ben a párizsi Conservatoire basszusklarinét szakos hallgatójaként folytatott tanulmányokat, Alin Billard vezetésével, 2014 óta  pedig a Zeneakadémia Doktori Iskolájának a hallgatója.